Черният хляб е по-полезен от белия?

От яденето на хляб напълнява ли се? Вреден ли е той? Вижте 3-тте основни мита за хляба!

 

1) Черният хляб не е по-здравословен от белия. Всъщност хлябът може да бъде черен по различни причини, например заради сиропа, който му придава цвят. Ползата от хляба се определя от количеството на пълнозърнестото брашно в него, което предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания. Ето защо е по-добре да ядете пълнозърнест хляб и не забравяйте, че той може да бъде или черен, или бял.
 
2) От хляба не се дебелее. От всичко се пълнее, ако калориите надвишават дневния лимит и движението. Важно е съотношението на усвоените калории / енергия, които тялото изразходва. От хляб, богат на пълнозърнесто брашно, определено ще се почувствате сити (и следователно силни и пълни с енергия) по-дълго, отколкото от хляб с малко количество пълнозърнесто брашно.
 
3) Хлябът не съдържа „лоши” въглехидрати. Един от основните източници на енергия за тялото са въглехидратите, които се намират например в макароните и хляба. Въглехидратите са необходими, за да работят червените кръвни клетки и мозъкът, както трябва. Затова трябва да ядем повече въглехидрати, които се съдържат в пълнозърнестите храни. Пълнозърнестият хляб спомага за намаляване на колебанията на кръвната захар, което означава, че ще бъдете сити по-дълго. Това означава, че ще стане по-лесно да се съпротивлявате и да не консумирате допълнителни калории между храненията, от които тялото след това не може да се отърве.
 

Източник: Институт за хляб и диетолог Мария Сител/ Превод от Актуално БГ

 

Recommended Posts